2013. július 22., hétfő

Az örömről és az ő elengedéséről

Azt hiszem, örömre szükségem van. (mint talán mindenkinek)
Mégis folyamatosan tanulom, hogy ami van, az mennyire mulandó, pillanatról pillanatra változik körülöttem a világ, vagy váratlanul bármi fordulhat ellenkezőjére. Aggódom gyermekemért - kiderül, több munkát vállal és azért nem elérhető; örülök egy munkának - amit mára a szél visz el; tervezem a nyaralást, ami most egyáltalán nem látszik még...s a kiszámíthatatlanságban mindig megkísért a kérdés: "készen vagy-e?":).
Kétféle játék ez. 
Először gyakran megkérdezem magamtól (amikor már besokallok saját "bakancslistám" végtelenségétől:)), mi az, amit most és itt másképpen szeretnél??? Mindannyiszor azt válaszolom - némi gondolkodás után -, hogy nincsen olyan. És magam is elámulok, hogy ha végigzongorázom a lehetőségeket, előzményeket és következményeket pro és kontra, fogyatékos látásommal semmit nem "tennék" máshova. Minden úgy van jól, ahogy van.
Másfelől: létezésemből adódóan folyamatosan tevékenykedem valami jól meghatározott, kisebb - nagyobb cél érdekében, elhatározva és szándékkal cselekszem. Eközben aztán előáll/nak az első pontban taglalt helyzet/ek. 
Ritkán, de előfordul, hogy amit tervezek, az sikerül, megvalósul és sikerélményt okoz.  
Valójában ez a legritkább. Sokkal gyakoribb, hogy így - úgy, de menetközben módosulnak a körülmények és velük az elhatározás is.
Na, ilyenkor kell "késznek" lennem.:) És egyre inkább azt tapasztalom, hogy ezekben a pillanatokban számomra az öröm valami mássá lesz:) - valójában nincs rá szükségem. Több az, ami Van. A Kapcsolat, Jelen lenni, sírva, nevetve, bárhogyan, egyszerűen tisztán, batyukat lerakva, lenni úgy, hogy az Egység - az a mulandó, érzékeny, alig - alig érzékelhető egyetlen valóság: lélegezhessen.:) Nem tudok rá jobb szót. 

4 megjegyzés:

  1. Don Bosco mondása: A legértékesebb, ha mindig vidám vagy, és hagyod a verebeket csiripelni.

    Nagyon szeretek örülni, a legkülönfélébb dolgokban, történésekben is hajlamos vagyok megtalálni ennek lehetőségét. Ez az, amit szeretnék mindenkivel megosztani, hogy a sok különböző ember legalább az örömben legyen egységes. Tudom, ez nem megy, és van, aki nem is igényli, sőt ismerek olyanokat, akik az örömtől boldogtalanná válnak.
    Pedig olyan ez, mint a levegő. Nélkülözhetetlen, hiába észrevétlen - amíg van.
    stali

    VálaszTörlés
  2. Stalika: "hajlamos" - azért ez itt kulcsszó: azt hiszem. Most olvastam, hogy tanulható ez is, mint sok más, a gyerekkorban.:) Ítélkeznék, márpedig nem szeretnék, ha azt mondanám, hogy ez is "csak" választás kérdése. Mert ha megkérdezném, mindenki törekszik az öröm felé. Hogy ki mennyi idő alatt és mi módon éri el azt a szintet, amikor ki is mondja, ez az ami különböző. Ezért ahogy írod is: a legnagyobb jó ezt megosztani.
    Mint a levegő: olyan. Talán ezért jutott eszembe a "lélegezni" szó?:)
    Engem nagyon megérintettek a verebek.:) Azt hiszem, én nagyon szeretek "csiripelni".:)

    VálaszTörlés
  3. :)
    Látod, "itt" feltartóztahatatlan vagyok!:)
    De tudod, veréb se csiripel magába!:)

    VálaszTörlés