2014. augusztus 12., kedd

A nap bölcsessége-i(?)

Naponta megyek el a ház előtt, mint most is és a nénit majdnem minden alkalommal kint találom. Most is. Két mankója mellette a földön, kezében kapa, de nem lehet tudni, hogy meddig tud így megállni. Legszívesebben feléje nyúlnék, hogy elkapjam, el ne essen,  hiszen messziről is látszik, erősen szédül. Aztán lassan, óvatosan földre teszi a kapáját és húz vele egyet. Tépkedi inkább csak a gazt kis kertecskéjéből, de húzza rendületlen. És naponta szépül kis kertje, csak egy kis darabon, de szépül, láthatóan. Tőle pár méterrel odébb egy idős bácsi, egyik kezében botját szorongatja, s ugyanazzal a kézzel egyben egy fűnyírót is húz - von. Nem túl nagy lendülettel, mégsem ereszti egyiket sem. Középtermetű kis fekete foltos kutyájuk sosem ugatott még meg. Ugyanabban a testtartásban fekszik szinte minden alkalommal. Ugyanolyan szelíden, mint kis öregjei...
Pár házzal odébb idős férfi és nő beszélget. 
Így a nő:
 - Majd lesz valahogy. Bárhogy lesz, úgy lesz. Ahogy a nóta is megmondja. - Igaz, kicsit kényszeredett a mosolya. - Nem tudunk rajta változtatni.
Férfi:
 - Igen, de az ember nem tehet róla, mégis gondolkodik.
Tegnap megetettem egy kutyust. Ki volt kötve, étlen - szomjan és megesett a szívem rajta. Utána a feléje nyújtott kezemet megnyalta. Ma ugyanez az állat morgott, amikor közelítettem, pedig szerettem volna remegő testét megnyugtatni....

2 megjegyzés:

  1. Azt gondolom, és az első történeted alátámasztotta gondolatomat, az ember addig dolgozik amíg él, vagyis addig él, amíg dolgozik.

    VálaszTörlés
  2. ...addig él. És ettől a tételtől nem is olyan egyszerű szabadulni.
    Olyan megható volt a két kisöreg. Egy pillanatig sem éreztem, hogy pusztán a saját maguk elfoglaltsága lenne fontos. Olyan szeretettel tették, amit tettek:)

    VálaszTörlés